Akustická řešení a zvuková izolace – Co zvolit a proč a jak postupovat při instalaci

ZPĚT

Akustická řešení a zvuková izolace, pro co se rozhodnou a jak postupovat? V dnešní uspěchané době je domácí klid a ticho často nedocenitelným luxusem. Zvuková izolace se stává nezbytnou nejen pro pohodlí, ale i pro zdraví. Tento článek vás provede instalací zvukové izolace doma krok za krokem, abyste dosáhli optimálního výsledku.

Akustická řešení a zvuková izolace – Plánování a příprava

1.     Identifikace problémových oblastí

Nejprve je nutné položit si otázku, zda nás trápí špatná akustika v místnosti nebo hluk, který k nám proniká z okolních místností nebo od sousedů. Problémovými mohou být jak stěny, tak strop, či podlaha. V první fázi je tedy nutné přesně identifikovat problém a místo výskytu v řešeném interiéru.

2.     Výběr vhodného materiálu

Pokud řešíme čistě akustický problém místnosti s dozvukem (ozvěnu), můžeme vybírat mezi:

  • Akustické panely: Ideální řešení pro stěny a stropy, akustické panely jsou dostupné v různých designových provedeních, mohou se instalovat lepením, či zavěšením. Naši nabídku designových akustických panelů naleznete zde, jsou ideálním řešením jako akustické panely do všech interiérů včetně bytu.
  • Akustická pěna: Také nazývána protihluková pěna a protizvuková pěna nabízí širokou škálu výhod pro zlepšení kvality zvuku ve vašem prostoru. Jedná se o nejdostupnější řešení, nabídku naleznete zde.

Nicméně pokud řešíme problém s hlukem z okolních místností nebo od sousedů, je potřeba zvolit správnou zvukovou izolaci na ta místa, která nás trápí:

  • Kročejová izolace: Používá se k odhlučnění podlahy. V naší nabídce naleznete kročejovou izolaci zde. Pokud hledáte doporučení na konkrétní produkt, tak kročejová izolace Pavisol od našeho výrobce MAPPY ITALIA je správná volba.
  • Zvuková izolace: Jedná se o akustický izolační materiál, který je ideální pro odhlučnění stěny nebo stropu. Zvuková izolace je zpravidla součástí sádrokartonového systému. Zde naleznete náš materiál ke zvukové izolaci stěn a ke zvukové izolaci stropu. Například naše zvuková Izolace Mappysil CR 400 je skvělá protihluková izolace, která funguje nejen jako zvuková izolace, ale i jako tepelná izolace.

Akustická řešení a zvuková izolace – Zlepšení akustiky v místnosti

1.     Zlepšení akustiky pomocí akustických panelů

Příprava stěny

Před samotnou instalací akustických panelů je potřeba povrch připravit. To znamená očištění stěn od prachu a nečistot, které by mohli bránit akustickým panelům dobře přilnout ke stěně na kterou jsou aplikovány. V případě zavěšování si zjistěte skladbu stropu pro správné určení typu kotvení.

Návrh rozložení panelů svépomocí

Lepení či zavěšení by měl předcházet návrh rozložení panelů. Vycházejte z rozměru místnosti a panelů. Podle plánovaného počtu panelů určete jejich umístění a délku mezer. Vyhněte se překážkám a snažte se panely navrhnout symetricky.  V případě zavěšování si označte místa, kde budou akustické panely ukotveny. K plánování používejte jednoduché a běžně dostupné pomůcky, jako je tužka, pravítko, metr, krycí páska, provázek, případně laserový dálkoměr nebo křížový laser.

Montáž akustický panelů

Pro umístění akustických panelů na stěnu existuje několik způsobů. Mezi nejběžnější patří:

  • Lepení akustických panelů – použijte speciální lepidlo na akustické panely. Např. montážní pěnu.  Aplikujte lepidlo rovnoměrně a postupujte podle návodu u vašeho vybraného lepidla. Poté přitlačte panel na stěnu/strop a držte tak dlouho, dokud je třeba.
  • „Šroubování“ akustických panelů – panely lze také připevnit pomocí hmoždinek, šroubů, vrutů, oček a podobně, což je vhodné řešení, pokud jste zvolili k instalaci těžší akustické panely nebo chcete mít do budoucna možnost přemístění těchto panelů, aniž byste je poškodili strhnutím.

2.     Zlepšení akustiky pomocí akustické pěny

Příprava povrchu

Před samotnou instalací akustické pěny je potřeba povrch připravit stejně jako v předešlém případě. To znamená očištění stěn od prachu a nečistot, které by mohli bránit k instalaci akustické pěny.

Instalace akustické pěny

U akustické pěny postačí lepení, a to z důvodu, že materiál je lehký, a tak není potřeba zasahovat do stropu či stěny, jako u těžkých akustických panelů.

Akustická řešení a zvuková izolace – Zvuková izolace stěn a stropů

Výběr materiálu

  • Zvuková izolace stěn: Pro zvukovou izolaci stěn je ideální zvolit materiál, který je výkonný, ale nemá příliš velkou tloušťku. Je důležité myslet na to, abychom si nezmenšovali prostor v místnosti více, než je skutečně třeba.

Pokud vás zajímá výběr z našich produktů pro zvukovou izolaci stěn a stropů, tak můžete vybírat mezi:

  • Zvuková Izolace Mappysil CR 400 – Mappysil CR 400 je náš nejvýkonnější akustický izolační materiál určený pro akustickou a tepelnou izolaci.
  • Zvuková Izolace Silsonic – Panely jsou vyrobeny z tepelně zpracovaných recyklovaných polyesterových vláken. Hodí se k zvukové a tepelné izolaci všech povrchů.
  • Zvuková izolace Mappysil CR Bugnato – Akustický izolační a absorpční materiál, který je navržen jako rychlé a pohledové řešení v jednom. V jistých případech výkonem postačí a nevyžaduje zakrytí sádrokartonem nebo jiným materiálem.

Instalace

Mappysil CR 400 i vata Silsonic jsou nepohledové izolační materiály, které jsou z pravidla součástí sádrokartonové skladby. Použití těchto materiálů pro izolaci stěny či stropu se nijak neliší od běžného postupu při budovaní sníženého podhledu nebo předstěny ze sádrokartonu. Kromě standardního postupu lze zmiňované materiály i lepit na původní povrchy a pak pokračovat v obvyklé skladbě dle návrhu pro dosažení požadované neprůzvučnosti.

Mappysil CR Bugnato lze považovat za hybridní materiál, který slouží jako izolace a zároveň jako pohledový akustický panel, který již nevyžaduje dodatečnou sádrokartonovou skladbu. Lze použít tam, kde je menší prostor na použití, ne tak výrazný důraz na neprůzvučnost, ale požadavek na celkově nižší náklady.

Akustická řešení a zvuková izolace – Zvuková izolace podlahy pomocí kročejové izolace

Výběr materiálu

Kročejových izolací je na trhu opravdu spousta. U nás si můžete vybrat mezi:

  • Kročejová izolace Pavisol – Antivibrační podlahová podložka z recyklovaných gumových granulí s vysokou hustotou a skvělým poměrem cena/výkon.
  • Kročejová izolace Mappysilent – Velmi silná akustická bariéra. Mappysilent je vhodný v případech, kde je vyžadován materiál s vysokou neprůzvučností zejména ve skladbě s omezeným prostorem – nejen pro vynikající poměr tloušťka/výkon.
  • Kročejová izolace Polistik / M under special HQ – Tato kročejová izolace je vyrobená z vrstvy netkané textilie, polyetylenové pěny a z polyesterového vlákna s vysokou hustotou pro lepší termální a akustické vlastnosti. Je vynikající pro přerušení akustických mostů.

Instalace kročejové izolace

Vhodnou kročejovou izolaci rovnoměrně umístěte pod podlahu jako je:

  • osb deska
  • plovoucí podlaha
  • vinyl
  • dlažba
  • koberec